سه شنبه, 11 مهر 1402

مراحل تصویب پروپوزال و دفاع رساله دانشجویان دکترای تخصصی

دوره دکتري، بالاترین دوره تحصیلی آموزش عالی است که به اعطاي مدرك تحصیلی می انجامد و رسالت آن تربیت افرادي است که با نوآوري در زمینه هاي مختلف علوم و فناوري در رفع نیازهاي کشور و گسترش مرزهاي دانش موثر باشند. این دوره در شیوه " آموزش - پژوهشی"، دارای دو مرحله تحصیلی می باشد . مرحله اول تحصیل " آموزشی " است که با  پذیرش دانشجو به عنوان دانشجوي دکتري آغاز و با کسب نمره قبولی در آزمون جامع خاتمه می یابد.  مرحله دوم تحصیل " پژوهش " است که پس از مرحله آموزش آغاز و با تعیین اساتید و عنوان و نگارش پروپوزال آغاز و با تدوین پایان نامه و دفاع خاتمه می یابد. لازم به
ذکر است ، دانشجویان دوره دکتري می توانند تحقیقات اولیه مرحله پژوهشی خود را در مرحله آموزش آغاز نمایند؛ ولی ثبت نام
رسمی از مرحله پژوهشی و تدوین رساله منوط به موفقیت در امتحان جامع و دفاع از پروپوزال می باشد.

کلیه دانشجویان مقطع دکترای تخصصی پس از ثبت نام در سامانه پژوهشیار ( دریافت راهنمای ثبت نام ) ، جهت امور رساله باید 4 بخش زیر را  انجام نماید:

1- ثبت نام در سامانه پژوهشیار: برای انجام کلیه امور رساله دانشجو باید یک حساب کاربری در سامانه پژوهشیار ایجاد نماید . برای این منظور  به سامانه پژوهشیار ( آدرس سایت  https://ris.iau.ac.ir/  ) مراجعه و در قسمت ورود به سامانه پژوهشیار ثبت نام نماید.           فایل راهنمای ثبت نام پژوهشیار

2- تعیین اساتید راهنما/مشاور و عنوان :دانشجو پس از گذراندن موفقیت‌آمیز ارزیابی جامع ، مجاز به ثبت اطلاعات عنوان رساله و اساتید راهنما و مشاور در سامانه پژوهشیار است. ( راهنمای تعیین اساتید و عنوان در سامانه پژوهشیار )

پس از ثبت اطلاعات توسط دانشجو سایر مراحل توسط استاد راهنما، مدیر گروه و امور پژوهشی انجام خواهد شد و کل مراحل این بخش 6 مرحله است که در خاتمه هر 6 مرحله باید به رنگ سبز باشد.

1

تذکر: عنوان باید مورد تایید اساتید راهنما و مشاور باشد و پس از تایید اساتید دانشجو مجاز به ثبت عنوان در سامانه پژوهشیار است .

در این مرحله به موارد زیر دقت نمایید :

-          هر دانشجوی دوره دکترا باید حداقل یک استاد راهنما و یک استاد مشاور انتخاب نماید ( حداکثر دو استاد راهنما و دو استاد مشاور ) ضرورت دارد حداقل یکی از اساتید راهنما و مشاور از واحد انتخاب گردند.

-          استاد راهنما و مشاور باید ظرفیت پذیرش شما جهت راهنمایی و یا مشاوره داشته باشند. ( جهت اطلاع از ظرفیت اساتید باید به پروفایل خود مراجعه نموده و ظرفیتهای خالی خود را بررسی نماید)

-          موضوع رساله نباید تکراری باشد. لذا در صورت تایید عنوان در شورای گروه ، اطمینان از عدم تکراری بودن موضوع براساس جست و جو در سایت پایان نامه دانشگاه آزاداسلامی به آدرس sika.iau.ir و همچنین در سامانه ایران داک به آدرس irandoc.ac.ir نمایید ( راهنمای استعلام سیکا    راهنمای استعلام ایرانداک )

-          در صورتی که استاد راهنما یا مشاور  خارج از دانشگاه آزاد و فاقد مجوز در سامانه پژوهشیار می باشد، استاد باید ابتدا در سامانه پژوهشیار ثبت نام نموده و سپس مدارک به شرح زیر را به دفتر گروه تحویل نماید. مدیر گروه پس از بررسی و تایید مدارک، درخواست همکاری استاد مدعو را در شورای گروه مطرح می نماید و در صورت موافقت اعضای و تصویب همکاری استاد مدعو، مدارک را به همراه صورتجلسه تنظیم شده در شورای گروه از طریق اتوماسیون اداری برای مدیریت کل پژوهشی واحد مشهد ارسال می نماید تا مجوزهای لازم جهت استاد مربوطه اخذ شود.

 مدارک مورد نیاز اساتید مدعو : 1-مدارک شناسایی 2- آخرین مدرک تحصیلی 3-رزومه علمی 4-حکم کارگزینی ( در صورتی که عضو هیات علمی سایر موسسات باشند) 

تذکر مهم : اگر شما دانشجوی قدیمی می باشید و تاریخ تصویب پروپوزال شما مربوط به قبل از اردیبهشت 98 می باشد ، نیازی به تکمیل اطلاعات در این مرحله ( ثبت موضوع پیشنهادی و اساتید در پژوهشیار ) نمی باشد . پس از ثبت نام اطلاعات خود را در بخش بعدی یعنی 4 ( ثبت و تصویب پروپوزال و امور دفاع ) تکمیل نمایید.

3- ثبت و دفاع از پروپوزال در پژوهشیار (مراحل 1 تا 5  رساله غیر پزشکی)

پس از پایان 6 مرحله در بخش قبلی (تعیین اساتید راهنما/مشاور و عنوان) دانشجو باید زیر نظر استاد راهنما و مشاور اقدام به تکمیل پروپوزال خود نماید ( نمونه فرم خام پروپوزال مقطع دکترا)

پس از تکمیل فایل پروپوزال زیر نظر استاد راهنما و مشاور ، اقدام به ثبت پروپوزال در سامانه پژوهشیار نموده و مستندات لازم ( نتیجه آزمون جامع ، فایل pdf پروپوزال )  را بارگذاری و اطلاعات را از طریق سامانه برای استاد راهنما ارسال نماید.( فایل راهنما جهت ثبت پروپوزال و ارسال به راهنما در سامانه پژوهشیار)

ضمائمی که دانشجو باید در مرحله 1 ثبت پروپوزال بارگذاری نماید:

فایل استعلام ایرانداک ، استعلام سیکا ، فرم تعهد نتایج حاصل از طرح ، قبولی آزمون جامع و زبان و فایل pdf پروپوزال خود نماید.

 فرم تعهد نتایج حاصل از طرح  توسط دانشجو و استاد راهنما به صورت جداگانه تکمیل و تصویر فرم بارگذاری شود ( دریافت فرم دانشجودریافت فرم استاد راهنما )

 

استاد راهنما اطلاعات شما را بررسی و جهت طرح در جلسه گروه و برگزاری جلسه دفاع از پروپوزال برای مدیر گروه ارسال خواهد کرد.

در این مرحله پروپوزال دانشجو توسط اعضای شورای تخصصی گروه مود بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید، مدیر گروه پیش بینی لازم جهت برگذاری جلسه دفاع از پروپوزال را انجام خواهد داد.

پس از تایید گروه، دانشجو باید آمادگی داشته باشد تا از پروپوزال خود در اولین جلسه بعدی تحصیلات تکمیلی گروه دفاع کند (این جلسات اغلب به صورت آنلاین برگزار می گردد و مدت زمانی که در اختیار دانشجو است  ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است)

پس از دریافت تایید گروه، داوران پروپوزال (شامل دو داور داخلی و دو داور خارجی) انتخاب شده و پس از هماهنگی با داوران جلسه دفاع پروپوزال رسما با اعلام قبلی برگزار خواهد شد.

در پایان این بخش ، مراحل زیر انجام و به رنگ سبز در خواهد آمد:

2

 تذکرات مهم -دانشجویان باید قبل از تایید استاد راهنما در پژوهشیار موارد زیر را جهت دفاع از پروپوزال انجام داده باشد

کلیه دروس دانشجو باید اعلام و قطعی شده باشد     

* نتایج امتحان جامع اعلام شده باشد و دانشجو امتحان جامع را با موفقیت گذرانده باشد.

* دانشجو در ترم جاری (ترمی که دانشجو تمایل به دفاع پروپوزال دارد) اولین دسته واحدهای پایان نامه را انتخاب کرده باشد.

* وضعیت نمره زبان دانشجو طبق آیین نامه ورودی خود دانشجو مشخص شده باشد.

* پرینت پروپوزال خود را که به تایید و امضای استاد راهنما رسیده، به گروه تحویل دهد.

 

جهت تهیه کفایت علمی از رساله خود بخشنامه ها و دستورالعملهای زیر را حتما با دقت مطالعه نمایید:

    - نحوه آدرسی دهی و معرفی نویسندگان مقاله مستخرج از رساله

اطلاعیه های مربوطه به اعتبار مجلات علمی و پایگاههای پژوهشی را که در صفحه اصلی سایت پژوهشی قرار گرفته است به دقت مطالعه نمایید.

4- اتمام نگارش رساله و شرکت در جلسه پیش دفاع متمرکز :  

-           پس از پایان نگارش رساله و داشتن کفایت علمی و همچنین گذشت یک سال از تصویب پروپوزال در گروه اموزشی ، دانشجو در مرحله 6  می تواند اعلام آمادگی شرکت در جلسات پیش دفاع نماید .

( راهنمای بارگذاری مستندات و اعلام آمادگی شرکت در جلسه پیش دفاع )

-          پس از اعلام امادگی دانشجو ، در مرحله 7 استاد راهنما اطلاعات و مستندات دانشجو را بررسی و تایید می نماید .

-          مستندات کفایت علمی دانشجو در مرحله 8 توسط شورای تحصیلات تکمیلی واحد مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت تایید به مرحله 9 ارجاع خواهد شد.

-          در مرحله 9 مدارک دانشجو توسط سازمان مرکزی بررسی و در صورت تایید نهایی مدارک ، امکان تعیین زمان و شرکت در  جلسه پیش دفاع برای دانشجو  از طریق سامانه وادافا میسر می گردد.

راهنمای حضور در جلسه پیش دفاع در سامانه وادافا (ویژه دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه آزاد

راهنمای نحوه هماهنگی جلسه پیش دفاع در سامانه وادافا (ویژه دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه آزاد)

-           پس از برگزاری جلسه پیش دفاع  با اکثریت رای کمیته داوری برای دانشجو تاییدیه پیش دفاع صادر خواهد شد و در صورت عدم قبولی در پیش دفاع ، دانشجو به مرحله 6 ارجاع می گردد تا در صورت رفع اصلاحات رساله که توسط کمیته داوری اعلام شده است ، درجلسه پیش دفاع بعدی شرکت نماید. نتیجه جلسات پیش دفاع در وادافا قابل مشاهده است و دانشجو باید یک پرینت از نتیجه داوری برای خود تهیه نماید. در پایان این بخش مراحل زیر برای شما رنگ سبز  باشد.

6

بخشنامه های مربوطه:

بخشنامه پیش دفاع و دفاع

دستورالعمل برگزاری جلسات پیش دفاع

متمم دستورالعمل برگزاری جلسات پیش دفاع

 

5- شرایط و نحوه دفاع از رساله :

دانشجو  پس از دریافت کفایت دستاوردهای علمی در پیش دفاع و چاپ مقاله پذیرش شده پیش دفاع و کسب حداقل 5 امتیاز  طبق بخشنامه شماره ۷۹۵۳۴ مورخ 7/12/98 ( بخشنامه حتما مطالعه شود) میتواند درخواست دفاع نماید .

جهت درخواست دفاع شما باید در مرحله 11 پژوهشیار موارد زیر را انجام دهید:

- دانلود فرم مجوز دفاع و مراجعه به امور اداره تحصیلات تکمیلی و امور مالی جهت  تکمیل فرم ( اخذ کلیه امضا ها ) و بارگذاری فرم تکمیل شده در سامانه پژوهشیار

- بارگذاری نسخه ویرایش شده رساله پس از پیش دفاع ( در صورتی که در جلسه پیش دفاع هیات داوران مواردی را به دانشجو جهت اصلاح اعلام نمده اند ، دانشجو باید زیر نظر اساتید راهنما و مشاور موارد را اصلاح نماید)

- بارگذاری گزارش پیشرفت کار 6 ماهه اول و دوم در سامانه پژوهشیار

- بارگذاری مستندات علمی - پژوهشی مستخرج از رساله ( مقالات چاپ شده و پذیرش شده ، کرسی نظریه پردازی ، اثر بدیع هنری نوآورانه ، محصول دانش بنیان و ... )

پس از تایید درخواست شما در مرحله 11 پژوهشیار ، سایر امور کاری شما طبق مراحل زیر انجام خواهد گرفت و شما طبق زمان اعلام شده توسط گروه باید از رساله خود دفاع نمایید.

8

تذکرات و بخشنامه های مهم:

-  برای ورودی های قبل از نیمسال اول ۹۵- ۹۶ ارزشیابی رساله به صورت کمی صورت می‌گیرد و نمره بر اساس نظر داوران و اساتید راهنما و از ۱۹ محاسبه می‌شود.
- برای دانشجویان ورودی نیمسال اول ۹۵ _۹۶ به بعد ارزشیابی به صورت کیفی با درجات عالی بسیار خوب خوب متوسط و مردود انجام می‌شود.
- دانشجویان جهت دفاع باید حداقل 5 امتیاز پژوهشی کسب کنند و یک مقاله علمی پژوهشی چاپ‌شده در - مجلات دانشگاه آزاد اسلامی ارائه دهند. ضمنا اگر دانشگاه آزاد اسلامی در گرایش تحصیلی دانشجو دارای دو عنوان نشریه تخصصی نباشد، دانشجو می‌تواند مقاله موظفی خود را در نشریات علمی وزارتین به چاپ برساند.

- اگر دانشجویان در مرحله پیش دفاع با ارائه صرفاً یک دستاورد پژوهشی (به عنوان مثال ارائه مقاله Q1) بیش از 5 امتیاز کسب کنند، نیازی به ارائه مقاله دوم ندارند و می توانند نسبت به دفاع و تسویه حساب اقدام کنند.

-  متمم بخشنامه دفاع از رساله دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی مطابق بخشنامه شماره 30/33038 مورخ 99/7/21

- متمم دستورالعمل ارزیابی رساله های دکتری تخصصی مطابق بخشنامه شماره 30/33022 مورخ 99/7/21

 

 

 

 

آخرین اخبار